Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti

Dişler ve çene kemiklerindeki düzensizliklerin (maloklüzyon) teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Çapraşık dişlerin temizlenmesi zordur. Kötü kapanış diş yüzeylerinde aşınmalara, konuşma, çiğneme gibi fonksiyonlarda zorluklara ve dişleri destekleyen kemik ve diş eti yap

ORTODONTİK TEDAVİDE BİLİNMESİ GEREKENLER

Ortodontik tedaviye başlama yaşı nedir?

Genellikle ortodontik tedaviler 9 ila 12 yaşları arasında süt dişlerin düşüp yerine kalıcı dişler geldiğinde başlamaktadır. Bazı durumlarda ise erken dönem ortodontik uygulamalar gelecekte yapılacak tedaviyi kolaylaştırabilir ya da tedavi gereksinimi tamamen ortadan kaldırabilir. Şiddetli çapraşıklıklar; Çenelerin tüm kalıcı dişlerin sığamayacağı kadar küçük olduğu durumlarda çeneler takıp çıkarmalı apareyler (damaklık) kullanılarak genişletilebilir ya da diş çekimi yapılabilir. Bu durum ileride diş telleri ile yapılacak tedavilerin süresini kısaltmaktadır.

Şiddetli ön çapraz kapanış; Alt ön dişler üst ön dişlerinin önünde yer alıyorsa bu durum problemin asıl sebebine göre damaklık ya da ağız dışı apareyler ile düzeltilebilmektedir.

Üst dişlerin önde yer alması; bu durum üst dişlerde kırığa sebep olabilmektedir. Damaklıklar ile tedavi edilebilmektedir.

Erken dönemde parmak emme, dil itimli yutkunma, ağız solunumu gibi zararlı alışkanlıkların tedavi edilmesi ile çene kemiklerinde ve dişlerde oluşabilecek kalıcı bozuklukların önüne geçilebilir.

Her yaşta ortodonti tedavisi uygulanabilir mi?

Evet yapılabilir. Yaygın olarak bilinen ortodontinin sadece çocuklara uygulandığıdır. Oysa dişler hayat boyu hareket ettirilebilir yeter ki sağlıklı kemik ve dişler olsun. İskelet kaynaklı problemlerde ise yani üst çenenin veya alt çenenin normalden önde ya da geride olduğu durumlarda yaş çok daha önemli bir kriterdir. Örneğin büyüme gelişim döneminde (10-15 yaş) ve alt çenesi geride olan bir çocuğun alt çenesi büyüme potansiyeli kullanılarak ortodonti aygıtlarıyla ileri alınabilir. Erkeklerde büyüme gelişim 16 yaşlarda iyice yavaşlamaya başlarken kızlarda bu 15 yaş civarında sona erer. 10-15 yaş arası iskeletin hızlı geliştiği bir dönemdir ve bu dönemlerde iskelet problemleri ortodonti uzmanı tarafından kolaylıkla tedavi edilebilir. Büyüme gelişim çağı geçmiş erişkin bireylerde ise iskelet problemleri ortognatik cerrahi yardımıyla düzeltilir.

Dişlerimi düzelttirmezsem ne gibi problemlerle karşılaşabilirim?

Dişlerinizdeki düzensizlikler yaşınız ilerledikçe daha şiddetlenecektir. Yani uzun dönemde dişlerinizin görünümü sizi daha çok rahatsız eder bir hal alacaktır. Dişlerinizin düzgün kapanmıyor olması, çene eklemlerinize normalden daha fazla baskı gelmesine sebep olup, uzun dönemde ağız açıp kapama kısıtlamaları, çene kilitlenmesi gibi problemlere yol açabilir. Dişlerinizdeki düzensizlikten dolayı diş araları ve bazı yüzeyleri daha zor temizleneceğinden, çürük oluşumu düzenli diş dizisi olan bir bireye göre daha fazla olacaktır. Bu nedenle De Clinic uzman ortodontistlerimiz düzensiz diş dizisi olan bireylerin konuyla ilgili ortodontist hekimlere başvurmasını önermektedir.

Sabit ortodonti tedavisi (diş teli tedavisi) nedir?

Bütün süt dişleri düşmüş ve kalıcı dişler ağıza yerleştikten sonra (ortalama 12 yaş) uygulanan ortodonti tedavisidir. Dişlerin ön yüzeylerine braket denilen kare şeklinde, ufak, paslanmaz çelikten yapılan veya porselen (şeffaf) tutucu parçaların sabitlenmesi ve bu braketlerin içerisine yerleştirilen diş telleri yardımı ile çapraşık durumdaki dişlerin düzeltilmesini sağlayan ortalama 1,5 ila 2,5 yıl süren tedavidir.