Pedodonti

Pedodonti

Pedodonti

Pedodonti ya da çocuk diş hekimliği, 0-14 yaş grubu çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlığını korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlamaktadır. Çocukların 1 yaşından itibaren 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolüne götürülmesi önerilir. Böylece oluşabilecek bir sorun erkenden

ÇOCUK DİŞ TEDAVİLERİNDE BİLİNMESİ GEREKENLER

Süt dişleri neden önemli?

  • Çocuğun kalıcı dişleri için gerekli yeri muhafaza ederler.
  • Çocuğun estetik görüntüsünü etkiler ve psikolojik olarak kendine güvenini arttırır.
  • Çocuğun doğru şekilde konuşmasına yardımcı olur.
  • Çocuğun yiyecekleri ısırması ve çiğnemesine yardımcı olur.
  • Kalıcı dişlerin yerlerine yerleşmelerine rehberlik ederler. Bu nedenlerden ötürü çocuğunuzun süt dişlerine iyi bakmanız çok önemlidir.

Süt dişleri ne zaman çekilmeli?

Süt dişleri kalıcı dişlere rehber oldukları için kalıcı dişlerin sürme zamanına kadar ağızda tutulmaya çalışılmalıdır. Süt dişlerinde de kalıcı dişler gibi enfeksiyon ve çürük oluşabilir. Dolgu ve kanal tedavisi ile tedavi edilemeyecek kadar büyük bir enfeksiyon ve madde kaybı olduğunda süt dişinin çekimi gerekebilir. Enfeksiyonlar süt dişinin altında bulunan kalıcı diş germine zarar verecek kadar büyükse süt dişinin çekimi önerilebilir. Ancak çekim öncesi mutlaka röntgen alınmalı ve durum değerlendirmesi yapılmalıdır.

Süt dişinin zamanından önce çekilmesi gerekirse ne gibi önlemler alınması gerekir?

Rehber konumdaki süt dişlerinin tedavisi mümkün değilse ve düşme zamanından önce çekimi gerekiyorsa diğer dişlerin yer değiştirerek bu aralığı kapatmasını engellemek amacıyla yer tutucular yapılmalıdır. Alttan gelecek olan sürekli dişin sürme zamanına kadar yer tutucuların ağızda kalması gereklidir. Bu amaçla sabit ya da hareketli yer tutucular yapılabilir.

Çocuğumun süt dişi düşmeden, dişin arkasından/önünden sürekli dişi çıktı. Ne yapmalıyım?

Sıklıkla kesici dişlerde ve köpek dişlerinde görülen bu durum, süt dişlerinin geç düşmesine neden olabilir. Bu durumda süt dişlerinin çekilmesi gerekebilir. Bazı durumlarda özellikle üst köpek dişlerinin daha önden ve yukarıdan sürdüğü durumlarda ortodontik tedavi ile sürekli dişin olması gereken pozisyona getirilmesi gerekebilir. Bu konu ile ilgili diş hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.

Süt dişlerine kanal tedavisi yapılır mı?

Süt dişlerinin zamanından önce düşmesi diş çapraşıklıklarına neden olacağı için süt dişini ağızda tutmak için her tür yol denenmelidir. Enfeksiyon oluşmuş ya da travma nedeniyle diş zarar görmüş ise kanal tedavisi ile süt dişinin ömrü uzatılmaya çalışılmalıdır.

Fissür örtücü nedir?

Dişlerin çiğneme yüzeylerinde bulunan ve gıdaların tutunmasına olanak veren olukların (fissür) akışkan kıvamlı dolgu maddeleri ile kapatılması işlemidir. Yapılan araştırmalar her 5 çürükten 4'ünün arka azı dişlerinde oluştuğunu göstermiştir. Özellikle 6 yaş civarında ağız içerisine çıkan, geniş yüzeylere ve derin oluklara sahip olan birinci büyük azı dişleri ömür boyu ağızda kalarak dişlenme ve kapanışın oluşmasında büyük önem taşır. Süt dişlerinin hemen arkasında yer almaları sebebiyle bu dişler genellikle süt dişleri ile karıştırılmakta ve "nasıl olsa değişecek" düşüncesiyle ihmal edilmektedir. 6 yaşındaki bir çocuğun bu bölgeye ulaşarak etkili bir temizlik yapması güç olduğundan bu dişlere sürer sürmez uygulanan fisür örtücüler (fissur sealant) dişi çürüklere karşı koruyacaktır. Ancak çiğneme yüzeylerinde oldukça başarılı olan bu metot, 2 diş arası bölgede oluşabilecek çürükleri önlemede yetersiz kalmaktadır.